Tips for fotografering i kulda

Her kommer en artikkel over 2 deler som kan være meget nyttige tips for en nybegynner, og noe for de med litt erfaring også. Hvordan ta vare på både kamera og utstyr i kulden, og noen enkle tips om å ta vare på deg selv også.

Noen forholdsregler bør du ta, både av hensyn til seg selv, utstyret ditt og ikke minst for muligheten til å få de bildene du jakter på. Vi nordmenn er jo vant til å ferdes i kulda, så skal ikke komme inn på råd om å kle seg skikkelig, annet enn å si at hvis du skal være ute lenge i streng kulde, ha en plan for hvordan du skal få varmen i deg etterpå. Ingenting er så ille som å ikke klare å bli varm etter at man har blitt nedkjølt.

Fingertupper

For å klare å håndtere kameraet skikkelig, er det ofte nødvendig å ha noen fingre tilgjengelig. Noen klarer å jobbe med hansker på, mens andre igjen finner dette nesten umulig. Hansker med åpne fingertupper gir ikke nok beskyttelse mot kulda. Løsningen er eventuelt å bruke noe som heter neoprenhansker, først og fremst laget for sportsfiskere, der kan man brette tilbake fingertuppen på de viktigste fingrene. Det fungerer bra lenge i moderate temperaturer og en stund i lave temperaturer. Under Solformørkelsen på Svalbard for to år siden holdt de ca. halvannen time i -18 med noe vind. Hvis man er i bevegelse holder de lenger. Det går an å ha en overtrekks vott på venstre hånd, da du ikke trenger så mye finmotorikk der.

Fingertupper
Fingertupper

Hvis det er ekstremt kaldt og du skal være ute lenge, er det ofte ikke så mye annet enn votter som fungerer. Da må du belage deg på å ikke endre så mange innstillinger underveis, og så må du flytte autofokus fra utløserknappen til en knapp på baksiden, som du kan betjene med tommelen.

Batterilevetid

Batterier blir svakere i kulda. Ha med flere batterier, og oppbevar de du ikke bruker på innerlomma, så de holder seg varme. Hvis du er ute lenge i svært steng kulde kan det også være en idé å ha noen «håndvarmere», små poser eller staver som man brekker opp og som så utvikler varme. Putt dem sammen med batteriene i en vott eller tilsvarende, så holder batteriene seg varme det meste av dagen. Da slipper du å åpne klærne dine for å komme til batteriene.

Det er også en tanke å forsøke å spare inn på strømforbruket. Skru av bildevisningen på skjermen etter at bildet er tatt, begrens autofokuseringen, hvis du tar bilder av motiver i bevegelse, trenger du kanskje ikke bildestabilisatoren, slå av pipelyder og så videre.

Hvis du ofte bruker batterigrep på kameraet, kan det være en mulighet å ta av dette. Batterigrepet gir deg to (eller tre) samtidige batterier som alle blir kalde. Uten batterigrep er det kun ett batteri som blir kaldt av gangen. Men det forutsetter naturligvis at du er flink nok til å skifte batteri til at du ikke går tom på feil tidspunkt.

© 2021 Paalfoto