Tips for fotografering i kulda – del 2

Beskytt kameraet

Kameraer er ikke spesielt glad i kulda, og få kameraer er garantert å virke i kuldegrader. Det betyr ikke at de slutter å virke, bare at produsenten ikke garanterer det.

  • Ha kameraet i en bag eller sekk når du ikke bruker det. Det beskytter mot vær og vind og ting som ikke bør trenge inn i kameraet.
  • Hvis du legger deg på bakken, ha alltid noe under kameraet, så det ikke kommer snø og fuktighet inn i det
  • Er du ved sjøen, og det er fare for sjøsprøyt, ha ferskvann og en klut tilgjengelig, så du raskt kan tørke saltvann av kameraet. Saltvann er noe av det verste du kan utsette det for.
  • Hvis mulig, ha med to kamerahus, så du har ett i reserve hvis noe skulle svikte.
  • Hvis kameraet slutter å virke, er det sjelden permanent. Tin det langsomt opp, og hvis du mistenker at det kan ha kommet fukt inn i det, ta ut alle batterier, og forsøk å tørke det forsiktig, ved å oppbevare det på et tørt sted, bruke en skovarmer på laveste effekt eller tilsvarende skånsomme metoder. Det kan ta fra timer til uker før det begynner å virke igjen.

Plastposetrikset

Det aller viktigste er å unngå kondens. Kondens får du lett på utstyret når du beveger deg inn i varmen igjen. Den enkleste løsningen er å ha med seg en tett plastpose, som du putter utstyret oppi FØR du går inn. Lukk posen ordentlig igjen, og ikke åpne den igjen før kameraet har omtrent samme temperatur som omgivelsene. Da vil evt. kondens legge seg på utsiden av posen og ikke skade kameraet.

Dersom du har mye utstyr, kan dette være vanskelig, med mindre du har en søppelsekk med deg. I så fall kommer du ganske langt ved å la utstyret ligge i en lukket kamera bag som får ligge urørt. Husk at slike bager isolerer ganske godt, så det kan ta lang tid før innholdet oppnår romtemperatur.

Pust forsiktig

Kondens dannes fordi varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft. Når den varme, fuktige luften kommer i nærheten av et kaldt kamera, blir luften avkjølt og gir fra seg fuktigheten. Den ekstreme varianten av dette er pusten din når du er ute i kulden. Veldig fuktig luft som holder 37 grader møter et iskaldt kamera. Kondens kan treng inn og skade kameraet, eller sette seg på skjerm og søker, så det blir vanskelig å bruke. Et tips kan være å puste ut på venstre siden av munnen (eller høyre hvis du er venstreøyd). Da unngår du at pusten din treffer kameraet direkte.

Skifter oppførsel i kulda

En del materialer skifter egenskaper i kulda. Plast blir hardere, metall kan feste seg til fuktige kroppsdeler, (så ikke slikk på kamerahuset, og forsiktig med bare hender på aluminiumsstativ) og LCD-skjermen kan bli treg og få lavere kontrast. Ingen av disse endringene er permanente, og alt vil bli som før når kameraet har blitt varmet opp igjen. Minnekort tåler kulde bra, så du skal ikke trenge å ta spesielle hensyn der.

Tips for fotografering i kulda
Tips for fotografering i kulda

Gå ut og bli kald

Jo hardere du jobber for å oppnå noe, jo lykkeligere blir du når du får det til. Gå ut i kulda, ta de hensyn du trenger, både for deg selv, utstyret ditt og omgivelsene dine, og få noen fantastiske bilder. Husk at i Norge om vinteren har du det lave «morgenlyset» så lenge sola er oppe.

© 2021 Paalfoto