Noen av de beste fotografier i historien

Det er tatt store mengder bilder i verden siden første fotografi ble tatt. Og i de senere årene har nok antall bilder økt dramatisk etter at det ble allemannseie med kamera på en telefon. Men er bildene du tar gode?  Hvem er de eller det beste bildet som noen gang er tatt? Svarene her kan variere selvfølgelig, men jeg skal forsøke å vise deg noen av de bildene som er ment å være noe av det beste som er tatt i verden opp gjennom årene.

Dessverre så er det mange av bildene som er blitt de beste bildene som omhandler krig og sørgelige øyeblikk. Her kommer et utvalg bilder med tekst til;

Mordet på Inejiro sanuma . Japansk socialist i 1960

Dette bildet ble bokstavelig talt tatt i sekundet før den sosialistiske parti lederen Asanuma ble stukket ihjel på direktesendte TV av en høyre ekstremist. Fotografen Yasushi Nagao bare kommenterte at han var heldig og var på rett plass til riktig tid. Han har senere blitt belønnet med Pulitzer prisen for blinkskuddet og bildene har blitt et ikonisk bilde fra 1960

The Power of One – 2007

The Power of One
The Power of One

Dette bildet viser en ensom jødisk kvinne som forsøker å stå imot Israelske sikkerhets styrker når de fjerner ulovlige bosettere fra vestbredden. Bildet ble tatt i 2007 og har vunnet Pultitzer prisen for dette bildet. I begrunnelsen for denne prisen heter det; Tildelt denne prisen for sitt kraftfulle bilde som viser stedets situasjon.

Henging av unge svarte – 1930

Henging av unge svarte
Henging av unge svarte

Fotograf av dette bildet er Lawrence Beitler og bildet ble tatt i August I 1930. Bildet viser 2 unge svarte menn som blir hengt etter å ha blitt beskyldt for å ha voldtatt en ung hvit pike, og de ble hengt av en mobb på rundt 10,000 hvite menn. Mobben hentet dem med makt fra distriktets fengsel. En annen svart mann ble reddet av jentens onkel da han påsto at han var uskyldig. Bildet har blitt solgt i tusenvis av kopier, som Beitler stod og kopierte i 10 dager og netter. Bildet var så ikonisk at det har blitt en inspirasjon for mange dikt, bøker og sanger opp gjennom årene. «Strange Fruit» av den jødiske poeten Abel Meeropol og senere sunget inn av Billie Holiday er det beste eksemplet som finnes.

Brannen på Marlborough Street – 1975

Brannen på Marlborough Street
Brannen på Marlborough Street

Brannen på Marlborough Street er et svart-hvitt fotografi av Stanley Forman som fikk Pulitzerprisen for «Spot News Photography» i 1976 og tittelen «World Press Photo» det året. Bildet, som er en del av en serie, viser 19-åringen Diana Bryant og hennes to år gamle datter Tiare Jones som faller fra en kollapsende nødutgang i en brennende leilighet på Marlborough Street i Boston 22. juli, 1975. Dette bildet er tatt med et motorisert kamera. Opprinnelig ble bildet publisert i avisen Boston Herald. Bildet sirkulert i over hundre aviser og førte til innføringen av ny nødutgang lovgivning i USA.

© 2021 Paalfoto