Internett kan inspirere deg til å ta bedre bilder

Et bilde kan si mer en tusen ord sies det. Dette er fordi bilder, gode bilder, foreviger et kort øyeblikk som formidler en følelse, en tanke eller en situasjon som vekker noe i den som ser bildet. Et familiebilde minner familiemedlemmer om en spesiell hendelse eller det kan være en måte å huske familiemedlemmer som har gått bort.

Alle tar familiebilder, men det er også mange som ønsker å ta andre typer bilder. Bilder av naturen eller av ting som skjer, av folk som gjør hverdags ting eller av bryllupsdagen, forlovelse eller andre spesielle hendelser i deres liv. Livet er fylt med spennende motiver som kan foreviges hvis man bare klarer å ta akkurat det rette bildet. Med den rette vinklingen, rett fokus og rett linse kan du fange blinkskuddet.

Internett kan inspirere deg til å ta bedre bilder
Internett kan inspirere deg til å ta bedre bilder

Mange fotografer sliter med å få til den rette vinkelen og skape den riktige følelsen, den følelsen som gjør at bildet blir noe mer enn bare en kopi av virkeligheten. Det er mange forskjellige teknikker som kan brukes for å oppnå dette, men bare å lære seg teknikker vil ikke skape det perfekte bildet. Det krever øvelse og ikke minst, inspirasjon.

Internett er en fantastisk kilde til inspirasjon og en god måte å lære noe nytt. Spesielt fordi det er så mange forskjellige steder å søke inspirasjon. Internett er et visuelt medium, det er et stort fokus på bilder og bildebruk. Går man inn på en av de mange nyhetsformidlerens sider finner man mange forskjellige bilder. Dette er bilder som skal illustrere nyhetssaker. Se på dem for å se hvordan de har brukt vinkler, linser og annet for å skape det perfekte bildet.
Så bør man sjekke forskjellige nettsider som fokuserer på å bruke bilder for å vise frem et produkt. Her er det mye å velge mellom og det gjelder å tenke litt utradisjonelt. Det tradisjonelle er å sjekke moteblader, men man kan finne mye spennende ved å se på forskjellige andre nettsider som prøver å formidle en følelse av moro, av spenning eller noe annet. Ta en kikk på en nettside som pokerstars som skal invitere besøkende til å prøve poker. Ved å sammenligne bildene fra nyhetssaker, moteblader, eller poker/spill nettsider kan man få inspirasjon til å se hvordan de bruker kameravinkler og lys for å vise frem det de ønsker.

Å få inspirasjon er første steg og her er noen gode råd for når du skal ut og ta bilder:

  1. Gjør deg kjent med det kameraet du skal bruke. Det er fullt mulig å ta gode bilder med et mobilkamera. Bare husk å sjekke at du vet hvordan du raskt kan ta det opp og ta bilder, hvordan du kan zoome og andre tekniske detaljer.
  2. Speilrefleks kamera er noe ”alle” vil ha, men det er viktig å lære seg hvordan det skal brukes. Så rådet mitt er: sett kamera på manuell og prøv ut de forskjellige blenderåpningene/lukkertider og lignende. Ved å prøve og feile vil du se hvordan du kan få frem akkurat den effekten du ønsker.
  3. Ta mange bilder. Med et digitalt kamera har du mye plass og du kan sjekke bildene rett etter du har tatt dem. Vær ikke redd for å ta mange bilder så kan du sjekke dem senere. De beste fotografene tar mange bilder og innimellom alle de mindre gode bildene så ligger kanskje det beste blinkskuddet.
  4. Tenk over hva som inspirerer deg mest. Når du er ute å går, sitter hjemme eller er på jobb; hva fanger blikket ditt? Hva trekkes du til? Prøv å ta bilder av det som du trekkes mot og se om dette forandrer følelsen bildet gir deg. Kanskje tar du det beste bildet hvis du tar bilder av ting som virkelig interesserer deg.
  5. Husk lyset! Måten lyset treffer personen eller gjenstanden du skal ta bilde av har stor betydning for det ferdige resultatet. Dette er noe du gjerne kan eksperimentere med. Prøv å ta bilder av samme gjenstand i forskjellige lys; morgenlys, ettermiddagslys, i skumringen eller i andre lys.
  6. Se bildet for deg i hodet før du tar det. Ta et mentalt bilde først hvis du rekker det. Noen ganger så rekker man det og andre ganger så må man bruke magefølelsen.
  7. For å skape dybde i bildet er det viktig å få med noen naturlige linjer. Dette kan være rekkverk, elver, asfalt eller husvegger. På denne måten blir ikke bildet endimensjonalt.

Det aller viktigste tipset for å ta gode bilder er å ikke gi opp. Bruk bildene du finner på nettet som en inspirasjon, men ikke tenk at du må nå deres standard. Du skal sette din egen standard og la dine bilder snakke for seg selv. Husk også å bruke internett for å få råd og tilbakemeldinger på bildene dine. Legg dem ut på Instagram og andre steder så folk får se dem og kan kommentere. Det er utrolig hvor mye man kan lære.

© 2021 Paalfoto