Fotografering i byen

Veldig mange jakter det perfekte motiv, ute i naturen. Det er ikke noen tvil om at det finnes mange flotte steder, å jakte det perfekte bilde. Men dette avhenger jo veldig av hva som er interessen, og ikke minst hva målet med fotograferingen er. Jeg har selv mest erfaring med naturbilder, med dette mener jeg motiver som finnes ute i skogen – gjerne med innslag av fugler, insekter og større dyr som rådyr og elg. Men jeg har også forsøkt meg på gatebilder, om man kan si det på den måten. Gatebilder er for meg å ta bilde av livet i byen, og det kan være med og uten mennesker slik jeg ser det. Det er utrolig hva som dukker opp av motiver, når man vandrer slik i bygatene. Jeg har mest erfaring med dette fra Oslo, og steder som Akershus festning, Slottsparken, Frognerparken, Akerselva, Bygdøy er alle spennende steder for meg. Men blinkskuddet kan man like gjerne finne på Grønland eller Grünerløkka for den saks skyld.

Gode tips for gatebilder

Denne type fotografering, kalles også for street. Dette er ganske nær det jeg prøvde å fortelle innledningsvis, men jeg må nok innrømme at street er noe mer spontant – enn det jeg er vant med selv. Men det virker veldig spennende, og kan helt sikkert gi deg mer enn bare ett blinkskudd.

Bilder med en historie bak

Street handler om å formidle noe, finne et motiv som har en histore – og som formidler noe der og da. Slik motiver finnes det mange av i en storby, og det er snapshots som gjelder. I dag med digitale kamera, spiller jo ikke antall bilder noen rolle. Jo flere snapshots du tar, desto større er muligheten for at du fanger det perfekte motiv.

Husk lukkertiden

Husk lukkertiden

Det er viktig å forhåndsinnstille kamera, dette med lukkertid er ekstra viktig. Man har ikke tid til å starte med justering av utstyr, bildene skal tas der og da av bestemte situasjoner du observerer. Ja det blir nesten som å jakte blinkskuddet av elgoksen, ute i de store skoger. Men i byen trenger du ikke kamuflasje eller lyddisiplin, slik som når man jakter dyremotiver. Under normale lysforhold, vil en lukkertid på 1/125 være passe som regel. Husk at motiver med mennesker og kjøretøy i bevegelse, krever hurtige eksponeringer.

Utstyret

Det er ikke så mye krav eller fokus på utstyr, når det kommer til street-fotografering. Her er det mer fokus situasjonen som skal fanges, enn på dyrt og avansert utstyr. Men en god zoom på et lite og raskt kamera, er en fordel. Det er også en del som bruker kamera på telefonen, dette er ikke noe problem men man bør da ha en telefon med et godt kamera. Autofokus Det er ikke alle som velger å bruke autofokus eller følgefokus, men dette gir deg en rekke fordeler. Dette kombinert med kontinuerlige skudd, vil gi deg en masse bilder av ting som er i bevegelse – slik som ofte er i tilfelle i et bybilde. Frem til vi treffes igjen, ta turen til byen og prøv deg på street-fotografering!

© 2021 Paalfoto