Fotograf på reisefot

På samme måte som du tenker når du skal pakke bagen for å reise, slik må du tenke når du pakker kamerabagen også når du skal ut og reise. Dersom du er en fotograf som stadig er på reisefot til nye plasser – ja da har du sikkert allerede erfaring med å pakke minimalt. Er du ikke så veldig erfaren med slike ting så skal jeg nevne noen kjappe tips om å pakke fotobagen.

Det er tre enkle hoderegler som man bør følge om man vil være omreisende fotograf.

Utstyr

Ikke bruk tid og energi på å dra rundt på en tung ryggsekk eller kamera bag fylt til randen med utstyr du aldri kommer til å bruke. Gå igjennom bagen før reisen og sjekk alt av utstyr og tenk nøye gjennom hva du trenger. Trenger du virkelig to kamerahus til en kort reise for helgen? Sannsynligvis ikke. Tenk gjennom hva du skal fotografere og hvilke typer bilder du ønsker på denne turen – pakk deretter ned kun det mest nødvendige som et kamerahus og en linse.

Skal ha med stativ eller ikke ha med stativ er ofte et spørsmål som dukker opp for en fotograf. Da er vi tilbake til dette med å tenke gjennom hva man skal ut på og hva man ønsker å fotografere nettopp denne turen. Veldig ofte så blir stativer drasset med men aldri benyttet. Dersom du har mulighet så tenk heller på å plukke med deg et kamera som har en innebygd stabiliserings funksjon – det vil jo hjelpe deg mye.

Utstyr
Utstyr

Her kommer noe som er nesten motsatt av hva jeg tidligere har skrevet om. Sørg alltid for å ha full ladede batterier ved oppstart av en tur eller en ny dag. Ha alltid ekstra batterier med deg. For ingenting er kjedeligere enn å måtte avbryte en god fotoseanse fordi utstyret ditt har dødd hen på grunn av strøm mangel. ALLTID en pakke ekstra batterier i bagen.

Den gyldne timen

Dersom du er en entusiastisk fotograf, så vet du allerede Ganske sikkert hva som menes med den gyldne timen. Det er en magisk time to ganger om dagen hvor dine komposisjoner blir mye mer artistiske enn dersom du hadde utført det samme midt på høylys dag. Dette er den tiden på døgnet da moder natur gir deg flatterende muligheter til å fotografere med naturlig lys, men med en slik virkning som om du skulle være i et stort studio med mye lyssetting.

Tilrettelegging

De to timene det er snakk om er selvfølgelig siste timen før solen står opp og klatrer oppover himmelen, og den siste timen før solnedgang.

Tiden er et meget viktig emne her i denne sammenhengen. Denne tiden er forskjellig alt ettersom hvor du befinner deg i verden. Men på alle steder så er tilfellet at solen er nærmere da den beveger seg raskt gjennom atmosfæren for å stige opp eller gå ned. Solen i denne posisjonen vil gi deg et fantastisk mykt diffust lys på dine bilder.

Tilrettelegging
Tilrettelegging

Alt etter hva du forsøker å skape med ditt bilde er det viktig å benytte gløden fra lyset i den gyldne timen. I stedet for å ha solen over ditt objekt er det nå mulig å ha det bak eller foran. Lyset i bildet vil kunne få en naturlig varme – dette kan du også justere enda mer ved arbeid med bilde i etterkant f.eks. på din datamaskin.

Hovedpoenget med alt det jeg har skrevet om må være at det er viktig å være på riktig sted til riktig tid og være kreativ og forsøke seg frem med mange løsninger før du er fornøyd! Kameravinkel er også en ting å tenke på.

© 2021 Paalfoto